Pedagogik

Jag började tidigt med att förena pedagogik, film och rättvisefrågor när jag startade och drev ett genusprojekt med film- och teaterinriktning under det tidiga 2000-talet på Maria Fritidsklubb för tjejer i årskurs 3. Därefter var jag med och startade upp en arvsfondsfinansierat projekt, ”Marilyn”, en mediesatsning för unga tjejer med Sensus som paraply. Jag var även med och startade, byggde upp och drev sommarverksamheten Maria Sommarklubb under åren 2001-2007, en kolloverksamhet beläget på Kärsön i Stockholm för barn mellan 9-12. Sedan 2014 har jag jobbat som konstnärlig handledare på Mosaikteatern där jag under de senaste två åren utvecklat en pedagogisk och konstnärlig metod under parollen Egolabb. – Ett projekt som från början var ett ”collage-projekt” mellan kollegor på teatern, men som jag fortsatt utveckla på egen hand efteråt. Det har bl.a. resulterat i två större interaktiva film-föreställningar skapade av skådespelarna/deltagarna själva som utgår från deras drömmars alteregon och miljöer.

Jag sitter också med i styrelsen för Kulturföreningen Maria och projektledde bl.a. nyligen en pedagogisk och konstnärlig satsning för barn och unga i de olika flyktinglägren på Lesbos sommaren 2016 i samarbete med Inuti, Mosaikteatern och Transform projects. Transform projects bjöd vidare mig att delta i deras projekt i Ahmedabad, Indien i Januari 2017 där vi jobbade med omkring 600 barn i 12 skolor och organisationer, främst i socialt utsatta områden. Förutom att dokumentera projektet satte jag upp en 40 minuters interaktiv ”Egolabb-film-liveperformance” med 30 lokala tonårstjejer – en sprakande slutshow för hela projektet innanför murarna på barnhemmet ”Vikas Gruh” efter den stora karnevalen.

Mosaikteatern & Egolabb

Egolabb var ett  projekt vi på Mosaikteatern arbetade med kollektivt under våren 2015 där ett antal uttryck fick mötas och där deltagarna under min handledning fick utforska sin identitet och översätta det i olika skapande uttryck och sammanhang: Vi gjorde stora muralmålningar, inspirationspelare och en levande konstinstallation, konstfilmer till livemusik och dansnummer till projektioner, koreograferat och regisserats av deltagarna själva. Resultatet blev ett collage av konstformer, där arbetet presenterades som en rörelse i rummet där publiken fick vandra mellan de olika upplevelserna, där Pablo improviserade på pianot, live till vår stumfilm som projicerades där han själv dansade Kung-Fu, varvat med andra akter av ensemblen på teatern.

Sedan dess har jag fortsatt göra film utifrån deltagarnas viljor, önskemål och styrkor och förenat det med mitt eget skapande. Resultatet är en rad kortfilmer och interaktiva föreställningar där jag fortsatt använda namnet Egolabb. I Februari 2016 regisserade jag Allan Nilsson, skådespelare på Mosaikteaterns manus "Sven Balters Liv" - en skruvad komedi där handlingen förs framåt på duken och scen om vartannat. I Augusti 2016 turnerade jag tillsammans med en grupp skådespelare från Mosaik runt med vår senaste uppsättning: Ariel från Underlandet runtom på ön Lesbos i Grekland. En föreställning som skådespelarna skrivit och koreograferat själva i samarbete med mig som vi spelade för barn i flyktingläger och för öns lokalbefolkning. Vi deltog även i andra konstnärliga aktiviteter på ön, bland annat ledde dansworkshops, maskbygge och karnevaltåg.

 

Egolabb i Indien

Jag har vidare utvecklat konceptet och satte i Januari under en intensiv vecka ihop en 30 minuter lång föreställning med 30 tonårstjejer i Ahmedabad, Indien som utgick ifrån deras drömmars alteregon, deras drömmiljö liksom den gudinnan som bor i en. Tjejerna fick själv bestämma sin visuella miljö, kostym, musik och sin grundkoreografi. Tillsammans byggde vi ihop akterna tills det resulterade i en resa från universums födelse och genom galaxer och stjärnor, ner på vår jord och över berg och land tills vi slutade i en hyllning till vattnet, som var årets tema för Transform projects var "Water issues" (Vattenproblematiken i Indien) och där vi avslutade i havets djup, tillbaka i ett form av micro/macro-androgynt universum.